NK- lyckliga pite 2003

Fårölottens koloniområde firar tio år

27 juni 2003


PITEÅ, KURIREN.


För tio år sedan invigdes Fårölottens koloniområde i Piteå.


- Jag skulle inte kunna vara utan min kolonilott, säger föreningens ordförande Per-Arne Kristiansen.


På lördag firar koloniträdgårdsföreningen Fårölotten sitt 10-årsjubileum. Ett 80-tal personer kommer att delta, däribland representanter för trädgårdsförbundets region och förbund.


På programmet står bland annat nationalsången, teater (under ledning av Marianne Strömberg), sång av Quinnoton och en buffet med bland annat nio sorters tårtor.


Kuriren träffar några i styrelsen inför jubileet.

Per-Arne Kristiansen, ordförande, Inga-Britt Almqvist, kassör, Elisabeth Axelsson, sekreterare, Göte Wiklund, ledamot och vaktmästare samt Inga-Britt Almqvist, suppleant, berättar att det var redan 1987 som en interimsstyrelse utsågs för att jobba med att få till stånd ett koloniområde i Piteå.


Rädda för störningar

Förra kommunalrådet Eleonor Klockare var en av de pådrivande för att kommunen skulle arrendera ut marken och Inga Granström, som är gift med nuvarande kommunalrådet Peter Roslund, var föreningens första ordförande då den formellt bildades 1993.


Från början var grannarna oroliga och etableringen överklagades av rädsla för störningar och att det skulle förstöra fågellivet.


- I dag är det glömt och vi har en bra kontakt med dem som har hus runt omkring. Fågellivet är dessutom så rikt att vi knappt får plats här själva, säger Göte Wiklund.


Vi har samlats i koloniområdets föreningshus, som är det största huset i området och tidigare har stått längs E4 i Jävre.


- Vi bad att få det av Vägverket, som hade tvångsinlöst det. Sedan lånade vi 80.000 kronor för att rusta upp det, berättar Göte Wiklund, som var en av dem som arbetade med att få i ordning huset. På övre plan finns två sovrum där gäster kan sova.


Utanför ligger en gemensam grillplats vid vattnet, där två av föreningens medlemmar har sina båtar - som också alla andra får låna.


38 kolonilotter

Det finns 38 kolonilotter på det 12.000 kvadratmeter stora området. Den sista tomten bebyggdes så sent som ifjol.


- Det är fullt i dag, men två-tre av kolonilotterna är till salu och priserna ligger på mellan 50.000-100.000 kronor. Kravet för att få överta dem är att man är skriven i Piteå, säger Per-Arne Kristiansen.


En stuga får maximalt vara 25 kvadratmeter stor och 3,5 meter hög upp till taknocken. Tomterna är vardera runt 300 kvadratmeter stora.

Ingen av stugorna har toalett, utan det är gemensamt utedass som gäller.


- Själv tycker jag att en kolonilott är mycket bättre än en sommarstuga, eftersom det är lättare att städa, säger Inga-Britt Almqvist.


- Ja, och så är det så trevligt med föreningslivet, inflikar Göte Wiklund. - Vi har en otroligt bra gemenskap och umgås bland annat under grillkvällar, berättar Per-Arne Kristiansen. Alla på området är trädgårdsintresserade.


-Själv var jag inte det innan jag kom ut hit, men har blivit det. Det är som en sjuka, säger Elisabeth Axelsson.


Får stora skördar

Bland det som odlas kan nämnas potatis, lök, morötter, kål, majs, pumpa, squash, äpple, krusbär, vinbär, hallon och jordgubbar.


Det går att odla nästan vad som helst eftersom vi har så varmt här, troligen för att vi är omgärdade av skogen, säger Göte Wiklund, som till och med odlar vindruvor - i växthuset ...


Piteå ligger i växtodlingszon 5-6, men här på Fårölotten är det zon 3. Vi får så stora skördar att det är svårt att ta hand om allt, konstaterar Per-Arne Kristiansen.


- I fjol var det en som hade en 56 kilo stor pumpa och vann en tävling om Piteås största pumpa, säger Inga-Britt Almqvist.


De berättar att det ryktas om att kommunen har planer på ytterligare ett koloniområde på Fårön, men då endast odlingslotter.


- Det efterfrågas särskilt av många äldre personer, säger Per-Arne Kristiansen.


Stort intresse

Han vill också ta tillfället i akt att tacka kommunen för att de i fjol dikade området och ordnade nya gångvägar till en kostnad av 80.000 kronor.


- Det behövdes. Intresset för att se in i trädgårdarna är stort och dagligen strosar besökare förbi. Med jämna mellanrum kommer också busslaster med turister och besök från äldreboenden.


För den som är intresserad av att få en djupare inblick i livet på en kolonilott kan Fårölottens dag den 24 augusti rekommenderas. I fjol lockade den dagen runt 1.000 besökare.


Då ges också tillfälle att köpa nyskördad potatis och lök från områdets gemensamma odling.


Fotnot: Fårölotten har en egen hemsida på adress www.farolotten.se

JUBILERAR. Fårölottens 10-årsjubileum firas den 28 juni då runt 80 gäster väntas komma för att bland annat bjudas på nio sorters tårtor. Styrelsen och medlemmarna ser fram emot jubileet. Från vänster: Marianne Strömberg, teateransvarig, Per-Arne Kristiansen, ordförande, Inga-Britt Almqvist, kassör, Göte Wiklund, vaktmästare, samt Elisabeth Axelsson, sekreterare.

JOBBAR. Erling Lundström jobbar i sin trädgård.

FÖRSTA GÄSTEN. Sonja Johansson var först på området för tio år sedan.

NYTT. Elisabeth Axelsson fick sin kolonilott klar i fjol. Det var pappa och sambon som byggde huset, berättar hon.

VATTNAR. Göte Wiklund, ledamot i styrelsen och vaktmästare på området, vattnar blommorna på sin kolonilott.


Text & foto Jonas Hansson

MYSER. "Vi grillar och myser", säger trädgårds föreningens ordförande Per-Arne Kristiansen.