NK - lottvinst 1999

23 aug 1999, Kuriren.


De är lyckligt lottade - de 38 kolonilottsägarna på Fårön.

Av Jonas Hansson


- Vi har så trevligt tillsammans. Själv tycker jag det är skönt att åka ut hit och bara sitta och filosofera, säger Rose-Marie Axelsson, ordförande i kolonilottsföreningen.


I lördags arrangerades för tredje sommaren i rad Fårölottens dag, med rundvisning i kolonistugor och trädgårdar längs Vägen västerut.

Dessutom hade det ordnats med musik, loppmarknad och våffelförsäljning.


Rose-Marie Axelsson, nybliven ordförande för Fårölottens koloniförening, är den som vispar ihop våffelsmeten till besökarna, och under tiden hon gör det berättar hon för Kuriren:

- Många som bor här har en lägenhet i stan. I många fall är det äldre som tidigare haft eget hus, men inte orkar sköta det längre eftersom det är för stort.


Filosoferar

Hon bor själv i lägenhet och orsakerna till att hon skaffade en kolonilott är flera:

- Jag kände att jag behövde en plätt att gräva i, även om jag inte är så duktig på att odla. Jag tycker också att det är skönt att åka ut hit och bara sitta och filosofera. Och när våren kommer är det mysigt att ha något att åka ut till med barn och barn barn.


Hon fortsätter:

- En av anledningarna till att jag skaffade kolonilotten är också min mamma, som är 90 år i dag. Hon är mycket för potatisland och sånt och själv tycker jag att gamla människor ska röra på sig.


Stortrivs

Rose-Marie Axelsson, som arbetat som undersköterska inom vården i 30 år och nyligen har pensionerats, stortrivs på sin kolonilott, som ligger längst bort på området, lite avskilt mot skogen.


Hon berättar att föreningen bildades 1991, men bygglovet blev inte klart förrän 1993 eftersom några av de som bor i villorna intill överklagade.


- De var rädda för att det skulle bli hålligång här, men det har det inte blivit. Fast visst har vi gemensamma fester ibland, ikväll ska vi till exempel äta surströmming i föreningshuset.


Trevliga medlemmar

Rose-Marie Axelsson berättar att de flesta medlemmarna är i "mogen ålder".


- Skriv att vi har mycket trevliga medlemmar, för det har vi, och nästan alla ställer upp och hjälper till när vi samlas för att arbeta tillsammans var 14:e dag.


Två av de äldre damer som passade på att göra sig en utflykt till Fåröns koloniområde i lördags var Vivi Berg och Ingebritt Wedin, både boende i lägenheter i centrala stan. 

- Det är så fantastiskt fint här ute, säger de. Ingebritt Wedin har en sommarstuga på Renön och någon kolonilott är därför inte aktuell för henne.


Men hennes väninna drömmer vidare:

- Jag skulle gärna ha en kolonilott och kunna sätta lite potatis, jordgubbar, hallon och vinbär. Då skulle man ha något att göra på äldre dagar och slippa gå på alla pensionärsmöten även om de kan vara trevliga också... Problemet är bara att det fattas lite i portmonnän för att ha råd. Allt går från hand till mun, säger Vivi Berg.


Gör som pappa säger

Olle Andersson, känd rockmusiker i Piteå, har åkt ut till sina föräldrars kolonilott tillsammans med dottern Josefin.


Det är perfekt att kunna cykla hit från lägenheten i stan. En kolonilott är också mer lagom format än en villa eller sommarstuga. Vad jag gör? Det blir vad pappa säger. Klipper gräs till exempel, men ibland är jag bara här och slappar.


För att komma över en kolonilott på Fårön måste man vara skriven i Piteå.

Sammanlagt finns det 38 lotter, varav 3-4 fortfarande är obebyggda och till salu.


FILOSOF. Rose-Mari Axelsson, ordförande för Fårölottens koloniförening, trivs i sin stuga, dit hon åker för att filosofera eller umgås med mamma, barn och barnbarn.


Text & Foto: JONAS HANSSON


ÖPPEN TRÄDGÅRD.

Många av kolonilotterna på Fårön hade öppen trädgård i lördags.